Je hebt de studie gekozen omdat je het leuk leek, omdat je er interesse in had en omdat je er zin in had. Maar tegenwoordig lijkt het of je niet vooruit te branden bent. Je voelt je somber en leeg, je kunt geen interesse en plezier meer opbrengen voor je studie en voor je studentenleven, je geheugen is een zeef, en je voelt je snel futloos en moe. Alles wijst erop dat je een studiedip hebt.
Studenten met een studiedip kunnen niet voldoende motivatie voor de studie opbrengen. De belemmeringen kunnen ontstaan bij individuele onderdelen van de studie, zoals het voorbereiden en maken van tentamens, het bestuderen van lesmateriaal, collegebezoek en het maken van individuele werkstukken en scripties. Maar ook de meer interactieve onderdelen van de studie kunnen eronder lijden, zoals deelnemen aan werkgroepen, het volgen van practica of het doen van een stage.
Er is niet één of enkele duidelijk aanwijsbare oorzaak voor een studiedip. Er is wel viertal veel voorkomende (deel)oorzaken aan te wijzen waarvan er meestal wel ééntje meespeelt:
- Het kan zijn dat je de studie diep in je hart toch niet leuk vindt, en dat je liever iets heel anders zou doen.
- Er is in het verleden iets gebeurd waar je nu de gevolgen van ondervindt.
- Je kunt (ook zonder dat je dat weet) last hebben van allerlei negatieve gedachten.
- Mogelijk ondervind je problemen op het sociale vlak.
Onze persoonlijke ervaring is dat ongeveer 1 op de 4 studenten in de loop van zijn of haar studie last krijgt van een studiedip. Het is dus een zeer veelvoorkomend verschijnsel, waar wij als studentenpsychologen dagelijks mee te maken hebben. Er kan eigenlijk altijd wat aan worden gedaan, dus je hoeft er zeker niet mee te blijven rondlopen.
Denk je dat je last hebt van een studiedip, dan ben je altijd welkom om een afspraak
met ons te maken.
Je kunt ons via het venster rechts op deze pagina een mail sturen, we nemen dan snel contact met je op.