Met stip bovenaan de lijst meest voorkomende studentenproblemen staat studiestress. Vrijwel iedere student kampt wel eens met een lichte vorm van studiestress, bijvoorbeeld tijdens een drukke tentamenperiode, of wanneer een belangrijk werkstuk of paper moet worden ingeleverd. Vaak lossen studenten dit zelf ook weer op, bijvoorbeeld met hulp van medestudenten, vrienden, docenten of familie, of met behulp van een goede en haalbare studieplanning.
Voor sommige studenten werkt dit echter niet. Ze blijven piekeren over de studievoortgang, en over alles wat ze nog moeten doen. Ze denken vaak dat het allemaal niet meer gaat lukken, raken het overzicht kwijt over wat er allemaal nog gedaan moet worden en kunnen last krijgen van hartkloppingen, buikpijn, trillende handen of hyperventilatie. En ze kunnen snel snel geirriteerd raken en humeurig doen tegen hun vrienden en familie.
De studiestress kan niet alleen tot uiting komen bij de studievoortgang, maar ook bij het omgaan met medestudenten en docenten. Studenten gaan liever niet meer naar werkgroepen, of worden ziek als ze een belangrijke groepsbespreking of presentatie hebben.
De oorzaken van studiestress kunnen heel divers zijn. Een paar veel voorkomende oorzaken zijn: al dan niet terechte twijfel aan je eigen capaciteiten, moeilijk kunnen omgaan met kritiek, uitstelgedrag, te snel denken dat de ’fout’ bij jezelf ligt, of denken dat je alleen de moeite waard bent als je goed presteert in je studie.
Omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn, kan de aanpak van studiestress bij verschillende studenten ook heel verschillend zijn.
Denk je dat je last hebt van studiestress, dan ben je altijd welkom om een afspraak
met ons te maken.
Je kunt ons via het venster rechts op deze pagina een mail sturen, we nemen dan snel contact met je op.